Semenjak jadi isteri En. Suri ni, memasak dah jadi hobi.  Setiap hari fikir nak masak apa.  Dulu pergi pasar malam takdalah teruja sangat.  Sekarang, pergi pasar malam rasa macam pergi fun fair.  Seronok.  Nampak sayur kacang nak beli. Nampak ayam nak beli. Nampak ikan nak beli. Semua nak beli. Seronok nak masak punya pasal.

Hari ni teringin nak masak masak lemak cili api. Teringin nak masak benda berkuah dan bersantan lepas En. Suri komplen asik masak ayam ujang je. Malu den. Sebab nak buktikan den pandai masak lain-lain, hari ni den nak berazam nak masak ayam masak lomak cili api. Untuk pengetahuan semua (ecehh), ni adalah masakan bersantan pertamo den. Yeeehhaa!!

RESEPI AYAM MASAK LOMAK CILI API STYLE KUALA PILAH



Bahan-bahan

Ayam (5-6 ketul)
Kunyit hidup (sebesar ibu jari)
Cili api (15 biji - lagi banyak lagi podeh yo)
Serai (2 batang)
Santan segar
Garam (secukup rasa)
Kentang (2 biji- pilihan)

Cara memasak

  1. Cili api dan kunyit hidup ditumbuk hingga lumat.
  2. Serai diketuk.
  3. Masukkan ayam ke dalam periuk bersama bahan yang ditumbuk serta serai. Gaul rata.
  4. Pastikan air ayam telah kering sebelum masukkan santan.
  5. Bila santan telah menggelegak, masukkan garam secukup rasa. 
  6. Masukkan kentang dan masak hingga empuk.
  7. Siap!!
NOTA KAKI.
  • Untuk keringkan air ayam, kaedah kukus adalah lebih afdal.
  • Resepi tak guna bawang. Kalau guna juga, dah langgar resepi. HAHA
  • Nak dapatkan santan terbaik adalah dengan memblend santan tersebut. Kalau salah teknik, dapat santan cair.
  • Kalau tak mau kentang, boleh ganti belimbing buluh. Biar masam-masam sket. Nak letak daun kecur pun boleh. Lagi sedap. 
 RESPON PENGKRITIK:
1. Bonda - Tambah lauk 2 kali.
2. Suami - "Sedap yang. Lulus."
YAHOOOO!!

Kredit : Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api versi Kuala Pilah Suria Amanda

Comments (1)

On Tuesday, May 28, 2013 7:17:00 AM , InaYusoff said... [Reply to comment]

kat melaka...
bawang tambah sikit je..
sikit sesangat..

:)..

tapi penah gak try tanpa bawang..
samo joooo..

heheh..


 

Mereka SUPER BEST


:: Si Gula-gula Hati ::

© 2010, AYINWEEWEET.blogspot.com
All Rights Reserved | © 2010 |
This blog design is built and designed by