Semenjak jadi isteri En. Suri ni, memasak dah jadi hobi.  Setiap hari fikir nak masak apa.  Dulu pergi pasar malam takdalah teruja sangat.  Sekarang, pergi pasar malam rasa macam pergi fun fair.  Seronok.  Nampak sayur kacang nak beli. Nampak ayam nak beli. Nampak ikan nak beli. Semua nak beli. Seronok nak masak punya pasal.

Hari ni teringin nak masak masak lemak cili api. Teringin nak masak benda berkuah dan bersantan lepas En. Suri komplen asik masak ayam ujang je. Malu den. Sebab nak buktikan den pandai masak lain-lain, hari ni den nak berazam nak masak ayam masak lomak cili api. Untuk pengetahuan semua (ecehh), ni adalah masakan bersantan pertamo den. Yeeehhaa!!

RESEPI AYAM MASAK LOMAK CILI API STYLE KUALA PILAH



Bahan-bahan

Ayam (5-6 ketul)
Kunyit hidup (sebesar ibu jari)
Cili api (15 biji - lagi banyak lagi podeh yo)
Serai (2 batang)
Santan segar
Garam (secukup rasa)
Kentang (2 biji- pilihan)

Cara memasak

  1. Cili api dan kunyit hidup ditumbuk hingga lumat.
  2. Serai diketuk.
  3. Masukkan ayam ke dalam periuk bersama bahan yang ditumbuk serta serai. Gaul rata.
  4. Pastikan air ayam telah kering sebelum masukkan santan.
  5. Bila santan telah menggelegak, masukkan garam secukup rasa. 
  6. Masukkan kentang dan masak hingga empuk.
  7. Siap!!
NOTA KAKI.
  • Untuk keringkan air ayam, kaedah kukus adalah lebih afdal.
  • Resepi tak guna bawang. Kalau guna juga, dah langgar resepi. HAHA
  • Nak dapatkan santan terbaik adalah dengan memblend santan tersebut. Kalau salah teknik, dapat santan cair.
  • Kalau tak mau kentang, boleh ganti belimbing buluh. Biar masam-masam sket. Nak letak daun kecur pun boleh. Lagi sedap. 
 RESPON PENGKRITIK:
1. Bonda - Tambah lauk 2 kali.
2. Suami - "Sedap yang. Lulus."
YAHOOOO!!

Kredit : Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api versi Kuala Pilah Suria Amanda

10 May 2013

Announcement.


Better late than never.



Officially Taken.

Officially Mrs Suri.

^__^

"Barakallahu laka wa baraka ‘alaik, wa jama’a bainakuma fi khair
Mudah-mudahan Allah memberkatimu, baik ketika senang mahupun susah dan selalu mengumpulkan kamu berdua pada kebaikan
 
 Che Na solemnization. Super beautiful!
 
I love you my super best friend. Now i lost another shoulder to cry T T


 US

 Wishing you the best of luck in your new chapter of life sayang. *hugs*

 Mak Jemah sangat. HAHAHA

 Me & You
May this friendship remain forever.


Tahniah kesayangan hamba,
Semoga perkahwinan ini akan memberi seribu rahmat kepada sekelian alam.
Sayang kau ketat-ketat.

*love*
Dulu orang sibuk gilakan digital camera. 
Lepas tu orang gilakan DSLR pulak. Siapa tak gantung DSLR kat leher, tak kewl yo..
Sekarang orang gilakan polaroid camera pula. Kewl nya ketik ketik keluar gambar.

Yang saya pilih ini adalah polaroid camera jenama Fujifilm Instax Mini.

Fujifilm instax ni ada 3 jenis; 7s, 25s, 50s.
Fungsinya pelbagai. Harganya pun pelbagai. Sesiapa yang suka simple-simple, boleh pilih 7s. Pilih biru ke pink. Kalau nak paling canggih dan mabeles, sila pilih 50s. OHSEM GILA KAU PIANO BLACK! Sebab dia hitam, so nampak smart gila. Tapi poket pun smart juga lah. Sobsob.

Saya pilih 25s yang awesome. Rasa best pula ambil gambar, terus filem keluar. Lepas tu excited tengok gambar sendiri. Lepas tu rasa bangga sebab orang pandang kita macam 'woah, coolnya orang tu ada camera macam tu.' Puiiiiii.

 Senang, mudah, ringkas.

Mana nak cari?
Sila terjah Facebook Fujifilm Instanx Camera.

Kenapa mesti pilih FIC?
1.Ownernya baik, peramah, dan easy going.
2. Service terbaik. Boleh tanya macam-macam, dia layan aja.HAHA
3. Harga berbaloi-baloi. Ni betul. Dalam banyak-banyak seller, FIC jual item yang sama dengan harga yang paling murah.
4. Free gift. Siapa tak suka free gift?

JOM BELI!!

Eh!!

^___^

Mereka SUPER BEST


:: Si Gula-gula Hati ::

© 2010, AYINWEEWEET.blogspot.com
All Rights Reserved | © 2010 |
This blog design is built and designed by